Vi går ind på Rådhuspladsen. Pladsen
er forholdsvis rolig. Selv byggeriet af metroen, som er konstant tilstede med
sin enorme lyd, er for et øjeblik holdt inde. For at nyde den flygtige formiddagssol,
som ingen varme bringer, går menneskene flygtigt over pladsen pakket ind i sorte
klæder, som vil de afspejle Nordens mørke.
Alle vegne er der spor af byggeri, som vidner om Københavns fremgang. Det store gule metal uhyre spejder ud over pladsen, i folkemunde under navnet gravko, mens den venter på at påbegynde dagens arbejde. Høje murer prøver forgæves at skjule metro-byggeriet.
Alle vegne er der spor af byggeri, som vidner om Københavns fremgang. Det store gule metal uhyre spejder ud over pladsen, i folkemunde under navnet gravko, mens den venter på at påbegynde dagens arbejde. Høje murer prøver forgæves at skjule metro-byggeriet.
(Rådhuspladsen før kl. 10)
Uret slår 10.00 og de første turister ankommer. De blander sig med det københavnske folk på en gang velkendte og fremmedartet. Der bliver grønt ved fodovergangen, og menneskemængden sætter i gang. Som minutterne myldrer afsted, vokser mængden af mennesker på pladsen. Duerne letter i flok for at undgå den fremadstormende mængde, de hvirvler rundt i luften som et samlet organisme - perfekt koordineret. Nu begynder maskinlarmen, først som en blid summen men efter et øjeblik som et vældigt brøl.
Trafikken er mangeartet og dynamisk, med cyklerne som en dominerende faktor. Mand i jakkesæt på cykel. Ældre mand på cykel. Kvinde på Christiania cykel. Tre cykler på stribe, som et billede på Københavns mangfoldige befolkningssammensætning. Cykelpoliti i shorts så man kan se gåsehuden på deres blege ben. De patruljerer den rolige hovedstad, cyklende ind i dens hjerte, Rådhuspladsen. Deres rolige åndedrat overdøves af bilernes tyden.
Hvis man skal trække tråde fra denne udgave af Københavns rådhusplads til den, som Emil Bønnelycke beskriver i ”Raadhuspladsen”, der er slående ligheder og diametrale modsætninger. Begge versioner besidder internationale elementer, hvilke kom til udtryk gennem at vi ligesom Bønnelycke mødte mennesker af mange forskellige nationalliter. For os var disse nationalliter turister, især i form af asiatere, hvor Bønnelycke i højere grad beskriver folk fra den vestlige verden. Det at vi ser folk fra Asien viser, hvordan verden i dag er blevet endnu større end på hans tid, især pga. globalisering. Denne globalisering kom og til udtryk via. Backpackere fra alle verdens hjørner, for de kan også betegnes som turister. Det, at globaliseringen er til stede i København, viser at den virkelig er den metropol, som Bønnelycke beskriver i ”Raadhuspladsen”: ”at denne By, København, denne Plads, Raadhuspladsen er et værdigt Søsterbillede til de store Metropoler”.
I versionerne er der også en forskel på vejret. Dette ses i høj grad på folks påklædning. Hvor i Bønnelycke er folk klædt i hvidt tøj passende for det dejlige Juli-vejr. I kontrast oplevede vi, at folk havde pakket ind i utallige lag, med røde næser pga. kulden.
Vi oplevede Rådhuspladsen, da den var næsten øde og forladt, og når den var fuld af liv.
Så på mange måder er Rådhuspladsen anno. 2016 lignende med den Rådhusplads, som Bønnelycke oplevede.
(Dette indlæg er skrevet af Julie Kudsk, Laura Skovby og Camilla Kaae 3.a)